Posts

Japan Day 4 (Nara Park)

Image
Hi... Assalamualaikum... dah lama El tak update blog ni. Kadang-kadang El ada mood nak update, kadang-kadang tidak. Biasalah... Hahahaha. Ok harini El nak update tentang Nara Park. El rasa bila orang cakap Nara Park, dah tahu dah apa yang ada kat sana. Mestilah rusa liar yang menjadi keunikan kat situ. Kat situ memang banyak rusa. Ok let me tell you my perjalanan dari Tokyo ke Nara Park. Everyday kami akan bangun pukul 4 pagi which is subuh kat Tokyo around 4 pagi. So kami akan bangun 4 pagi and get ready. Sarapan dulu pastu mandi, solat and siap-siap. Dalam pukul 4.45 pagi, El keluar rumah. Perjalanan dari rumah El ke Kodemmacho Station (Kodemmacho in Tokyo) dalam 15 minit (jalan kaki). Dont worry kalau rasa jauh sebab bila jalan pagi-pagi memang sejuk. Kadang-kadang dapat keluarkan asap dari mulut. El paling excited kalau dapat buat macam tu. So nak pergi Nara Park tu memang naik banyak train; I means different trains. Ada tiga jenis train; shinkansen, JR train and Tokyo Metro trai…

Japan Day 3 (Tateyama Kurobe Alpine Route)

Image
Hi... Assalamualaikum... ok rasa-rasanya bila tengok gambar ni, tahu tak kat mana? El rasa kat Jepun ada satu je tempat yang ada salji time spring. Here I am at Tateyama Kurobe Alpine Route. Ok El just nak bagitahu yang gambar kat TKAR ni, semua gambar El ambil. Hahaha. Yelah dah berapa post Uncle Google punya gambar je. So apa yang best kat TKAR ni? Of course lah sebab lawa. Hahaha. So memang akan ambil banyak gambar kat sana. Tak habis-habis ambil gambar je, well mestilah kena ambil gambar sebab tak tahu bila lagi dapat pergi. Selain tu, kat TKAR ni banyak ride yang boleh naik. I means dari satu station ke station lain, ada beberapa jenis kenderaan yang kita kena naik like cable car, trolley bus, ropeway etc. Memang macam-macam experiencelah. Dekat sini juga, salah satu keunikan dia (El rasa certain tempat pun ada) dia ada sediakan cop where we use that cop untuk chop dekat brochure TKAR tu. Dekat brochure tu ada tempat kosong and kita akan chop tempat kosong tu ikut station yang k…

Japan Day 2 (Shirakawago Village)

Image
Hi... Assalamualaikum... Lama juga El hold untuk cerita pasal travel El di Jepun. Ok harini El nak sambung pasal perjalanan El kat sana. Seperti gambar di atas (dari Google lagi), cantik kan? Biasalah bila spring memang menghijau lah kawasan ni. Tempat ni nama dia Shirakawago Village. Ini salah satu tempat perlancongan di Jepun. El akan cerita sikit apa yang best kat sini. Kat sini memang lawa, so mesti akan ambil banyak gambar. Seperti yang dapat dilihat dalam gambar tu, kawasan ni luas. So memang spend berjam-jam dekat sini. Selain ambil gambar, kat sini ada jenis-jenis rumah Jepun. Ha, yang ni El tak tahu sangat sebab El tengok rumah dia sama je. Hahaha. Ada satu rumah tu, kena bayar kalau nak masuk tapi El tak masuklah sebab kena bayar. Dalam rumah tu macam rumah Jepun betul-betul tu. So sesiapa yang nak experience benda macam tu, spend jelah beberatus yen je. So next yang best kat sini, scenery dia. Kalau nak tahu, gambar kat atas ni diambil dari atas bukit (El tahu sebab El ada…

Japan Day 1 (Toyama)

Image
Hi... Assalamualaikum... Welcome to El's Travel Log. Okay this is my first time went to Japan. I wrote this post after I come back from Japan. It almost a week El balik dari Jepun. So in this blog, El akan share my travel info (I dont know kalau info ni berguna or tak). So I hope you enjoy read it.
On the first day my feet step in Narita Airport, El rasa macam unbelieveble. This is not the first time El pergi luar negara, Before this El pernah je pergi Indonesia and Mekah Madinah but this is my first time jejak kaki kat negara 4 musim. El pergi pula waktu spring so of course lah kat Jepun sana penuh dengan sakura (that time Tokyo dah habis sakura dah huhuhu). So after sampai Narita Airport selesaikan everything, kami terus pergi Japan Rail Office (Shinkansen/ bullet train/ JR) sebab nak tukar 7 days pass kami to ticket. Before El dengan kakak El pergi Jepun, kami dah beli dulu JR pass untuk 7 hari kat MATTA Fair (make sure bawa passport bila nak beli). Kakak El cakap JR pass kena…